Dessa dåliga LED lampor och några bra

I dagens samhälle så finns det tyvärr många konstiga lampor. Lampor som kan få oss att må dåligt. Jag tänker på 'moderna' strömsnåla lampor som bygger på LED teknik. Lampor som är tänkta att användas istället för glödlampan. Tyvärr med vissa negativa egenskaper. Egenskaper som konstrueras medvetet eller omedvetet och jag misstänker att ekonomin styr i vissa fall. I vissa fall är det nog okunskap. Resultatet är i vilket fall dåligt och det är vi konsumenter som får lida.

Jag har nu gjort lite mätningar. Det finns inget absolut värde på kurvorna. Jag har försökt hålla mig straxt under den nivå som ljussensorn (i den använda kopplingen) klarar av som max. Ljussensorn är en OPT101 från Texas Instruments. Mätning utförd med ett oscilloskop. Det förekommer olika tidsinställningar på de redovisade kurvorna. Tiden som anges i bilden är per ruta (horisontellt). För de första bilderna tagna med kamera, så är svartnivån på den streckade linje som är längst ner i bilden. För de nyare graferna med x och y axel, så är svartnivån (lägsta nivå från sensorn) i nivå med x axeln.

Jag har Clas Ohlson lampor i köket över diskhon. Bra ljus tycker jag, men när man skall torka av och rör händerna mycket så är det jobbigt. Ty de blinkar och är som stroboskop ljus.

Notera att skalan på x axeln är olika.

här switchar det snabbt...

Notera att de inte går ner till noll...

å så de trafikfarliga bakljusen på Volvo V70 II...

de irriterande gröna prickarna inuti...

Alla som köpt stroboskop lampor borde lämna tillbaks dom! Vi konsumenter måste protestera mot dessa idiotiska produkter som finns på marknaden. Vissa av lamporna ovan borde vara förbjudna att säljas.

Michael, Februari 2013


Nu har jag gjort en referensmätning för att se hastigheten hos sensorn. Jag tar för givet att lysdioden är snabb och att generatorn som används ger lika med ström under tiden som lysdioden lyser. Vid eftertanke så borde jag mätt strömmen till lysdioden. Den övre kurvan är spänningen över lysdioden.

Återigen, notera att Y axeln är relativ. Nollan (svart) är punktade linjen straxt över "5ms" text. För 60W lampan fick jag hålla sensorn över en meter bort, för att slippa överstyrning av sensorn.

Jo, flimmrande bakljus är inte alls roligt, jag känner mig lite yr och irriterad. Två fenomen, dels att de röda bakljusen följer med ögenen när man vrider ögonen och tittar åt annat håll. Detta gör att man kan missa saker som man annars skulle sett. Dels fenomenet att man blir yr och hjärnan mår dåligt. Det är inte bra att man känner sig dålig/trött och vill blunda när man kör bil. VW Passat bakljusen är lite speciella för mig. Jag ser inte följa ögonen fenomenet så mycket, däremot blir jag dålig bakom en Passat. Jag är fortfarande förvånad över detta. Räcker att jag står bakom en vid rödljus en stund. Usch!

Februari 2013


Jo, det varierar hur känsliga vi är och hur vi upplever det. Jag tror att de flesta har svårt att se t.ex. att V70 II bakljusen blinkar, även i periferin. Däremot om man rör på ögonen, så är det desto fler som ser det. Notera att de kanske inte vet att det är p.g.a. att de blinkar som de ser det de ser. Däremot verkar endel inte uppleva några problem med det. Dock så kvarstår faktum att man då kan ha svårt att se andra saker som man borde sett.

Jag undrar om det kan vara så att de som inte upplever några problem, trots allt ändå påverkas.

Februari 2013


Å helvitte... Blinkar de så fort? Jag ser att det är en Volvo V70 på kilometers avstånd i totalmörker. Jag hade gissat på 60 Hz. Det måste vara den extrema "duty-cyclen" som gör det, om frekvensen stämmer.
Jag var också förvånad över blink frekvensen och jag tror också att den korta lys delen av perioden påverkar.

Februari 2013


Tycker ni som är känsliga (menar inget negativt med det) även att 230 V glödljus blinkar, störande eller ej?
Nej, jag upplever inte 230 glödlampsljus störande. Med reservation för att jag nog aldrig sett någon bil med sådant ljus. Det är blandningen av blinkande ljus och rörelse som är extra 'fel'.

Det finns en viktig skillnad på 'blinket' från glödlampor i vårat 50Hz nät. De blinkar inte av / på. Utan de har en varierande ljusstyrka, men de slocknar inte helt. Ljuset minskar inte ens till hälften, när de lyser som svagast. Ljuset ändras i sinus form, i takt av 100 gånger per sekund. Till skillnad mot vissa LED som blinkar av / på. Notera Philips som inte släcks helt, lite bättre.

Februari 2013


Lite mera...

Den lyser bara en sjuttondel av tiden.
Jag trodde att bakljusen ändrade ljusstyrka vid bromsning, men icke.

Det tänds tre bromsljus, de lyser konstant.

Om bakluckan är öppen, så kommer bakljusen att även fungera som bromsljus. De lyser då starkare och konstant (inget blink). Då tänds inte de vanliga bromsljusen på luckan.

Februari 2013


Såg en notis i en tidning om en ledlampa som blivit bäst i test. Kände mig tvungen köpa och mäta. Överaskad...

och så zoomar vi in tiden...

Duktigt gjort Osram !

Februari 2013


Konstigt de har så helt olika lampor i samma familj. Det finns olika varianter av lampan som heter samma sak.
Detta är angivet för den aktuella lampan: 7W, 470lm, 3000K, Ra 80.
OSRAM LED STAR CLASSIC A 40, 4008321980700

PS. Osram har flera lampor med märklig färgåtergivning. Denna verkar rätt vettig, efter en snabb titt.

Februari 2013


Jag kom bakom Passat och Avensis härom kvällen. Då kom jag att tänka på ett fenomen som uppstår när jag ser dessa blinkande lampor. Jag upplever att jag blinkar med ögonen. Ögonlocken stängs ju då och då. På något sätt så blir jag medveten om detta då jag ser vissa blinkande lampor. Gäller t.ex. de gröna indikeringslamporna inne i bilen. Det händer något med lamporna när jag blinkar. Undra om detta kan ha att göra med att ibland så kan en del eller hela ljusperioden försvinna. Detta om den lyser samtidigt som ögonlocket är nere.

Var förbi ett par handlare och mätte. Här på en Avensis med dåligt batteri:

VW Passat av nyare modell, som inte har de runda bakljusen.

Bakljusen sitter dels på luckan och dels på sidan om luckan. Här syns troligtvis ljus från båda delarna. Notera annan tidsskala än bild ovan.

Mars 2013


Här kommer först en vanlig glödlampa.

Jag bjuder även på en halogen lampa med trafo.

Syrran beklagade sig härom dagen. Hon hade skaffat nya lampor till hallen och var arg på de. Jobbigt stroboskop blink. Jag var tvungen att mäta.

Notera att den är släckt en rätt stor del av tiden. Jag tror det är det som gör att denna upplevs som mycket mera blinkande än t.ex. V-light lamporna. Om jag viftar med handen/fingrarna framför lampan så är det tydlig stroboskop effekt. Med v-light lampan så är det mindre effekt, men synligt.

Så här mäter v-light

Mars 2013


Här är ännu en mätning, med annan tidsaxel:

Mätutrustning:

Några mätningar på ett par äldre Osram lampor...


Mars 2013


Osram lampan jag skrev om tidigare, Classic A40. Finns med i en test från i höstas. Där skrev de "Sämst färgåtervining" och ett ljusflimmer på 3,5%. Jag är dock tveksam till om det är samma lampa. För de har angivit att den är på 8W och på min är det 7W. Kanske finns det olika versioner. En vanlig glödlampa mätte de till 4,4% ljusflimmer. En V-light från Clas Ohlson blev "Bäst i test". Den måste vi mäta på...

och med annan tidskala...

Bra! De mätte upp Ra till 92 för denna lampa. Måste betraktas som riktigt bra. Ljusflimmer 0,1%.

I artikeln skrev de "Forskning tyder på att flimmer från skärmar och lampor kan ha negativa medicinska effekter som trötthet och stress.".

Mars 2013


Jag köpte ny taklampa till köket och till den tre normal E27 lampor. Köpte tre OSRAM, då jag tidigare köpt en och upplevde den vara bra och inget blink. Besvikelse...

och med annan tidskala...

Denna lampa heter som den andra, men är inte samma. På lampan står det AA43337. De har samma streckkod, 40008321980700.

OSRAM STAR CLASSIC A 40, 8W, 470 lm, 2700 K, Ra 80.

December 2013


Star Trading Illumination LED No. 358-43, 7W 470lm 2700K Ra80.

Här kommer Osrams's proffs lampa. Dimbar och tillverkad i Italien.
Osram Parathom Classic A 40 Advanced, 6W 470lm 2700K Ra80.

Notera att den flimmrar med 100Hz, men variationen är inte jätte mycket. Flera andra lampor slocknar mellan cyklerna, men denna sjunker ca 25%. Ungefär som en...

Som jämförelse en gammal hederlig matt 40 watt glödlampa.

December 2013


Jag lämnade tillbaks Osram lamporna. V-light från Clas Ohlson jag köpte i våras var bra, så jag får köpa sådana. Nu finns de inte kvar, med det artikelnumret. Är nya i ny förpacking. Skall vara samma lampa, enligt försäljare. Ser ut så här:

Verkar vara bra ljus från dom. Jag skall vid senare tillfälle jämföra med den gamla. Ungefär samma jämna ljusflöde som den äldre, men lite större rippel. Notera den höga frekvensen.


Tråkigt att de inte jämnat till ljusflödet mera. Då switch frekvensen är hög så borde det inte krävas några dyra komponenter.

Det finns även en dimbar variant, i en förvillande liknande förpacking.

December 2013


Här kommer några mätningar på några nya Volvo bilar.


Duktigt Volvo! Samma konstanta ljus på V40 och V60.

...men tyvärr dålig form och placering. Nu lyser även ett vertikalt streck ovanför bågen. Smala ljus är inte bra. Högt placerade bakljus är inte bra, då de i vissa situationer skymmer sikten. De är också lite starkare än övriga bakljus på övriga bilar. Riktigt tråkigt att Volvo inte värdesätter trafiksäkerheten längre. Nu är det häftig design som gäller, skit samma i människoliv.

Innerbelysningen i en V40 (mätte inte i någon annan modell) blinkar vid på och avslag. Lampan dimmar upp och ner. När den väl lyser med full styrka, så lyser de konstant.

De har en ny instrumentpanel som är en stor grafisk display. Dess bakgrundsbelysning blinkar. Rätt hög frekvens, 1kHz. Borde naturligtvis vara helt utan blink. Ursäkta dålig mätning, men den utfördes i en väl upplyst försäljningslokal. Jag undrar hur bra denna display går att läsa i olika ljusförhållanden.

December 2013


Flera mätningar...

En äldre modell från Clas Ohlson:

Aktuell modell i sortimentet:

April 2014


Biltema's dyra kron lampa

Juni 2014


Gammalt lysrör med reaktor. Jag kan se att denna flimmrar.

En dålig kron LED lampa. Förutom att den blinkar ordentligt, så missade de att klämma fast sockeln i produktionen. Så när jag skulle skruva loss lampan så gick den sönder. Metall sockeln lossnade - farligt! Det syns på bilden att metall plåten är loss från vita delen av lampan. Plåten skulle varit inpressad i hålet i den vita delen.

September 2014


Två kron lampor från Biltema

September 2014


Jul belysning från Jula

December 2014


Ett Yamaha digital piano har några svaga lampor. Jag har inte upptäckt (ser inte) att den svaga lampan vid vissa knappar blinkar. Den blinkar med hög frekvens och lyser svagt.

Några lampor inköpta från Kina, via eBay. Kronlamporna är oanvändbara, bara kasta på tippen.

Februari 2015


Ett par Jula lampor. Inte helt galet, men kunde vara bättre. Den första är ungefär som en glödlampa, medans den starkare flimrar mera.

Februari 2015


Ett gäng lampor köpta från Appealing Store (Kina) på AliExpress. Dessa lampor marknadsförs som CRI 90, men jag har indikationer på att detta inte stämmer. Jag har därför valt att inte redovisa några data på lamporna i bilderna (kan inte lita på det). Försäljaren säger att lamporna kommer från två olika tillverkare, men vill inte ange tillverkare eller modellbeteckning. Köp inte från denna försäljare!

Februari 2015


Hittade lampor som var specade till Ra >90, men efter konversation med försäljaren så visade det sig att det var fel. Fabriken specar >=80. Tyvärr värsta stroboskop ljuset. Köp inte dessa!

Februari 2015


Clas Ohlson har nya lampor där de anger Ra 97! Detta verkar ju mycket intressant. De har ju tidigare haft lampor som varit bra och med konstant ljus.
VARNING: Denna lampa är en stroboskop lampa som kan ge yrsel och huvudvärk!.

Mars 2015


Dessa lampor som är specade till Ra 88 och "Adopting IC constant current driver", är värsta sortens stroboskop lampa. De mäter inte heller upp till Ra 88, utan verkar vara vanliga Ra 80 lampor. Dessa lampor köptes från "Shenzhen Foxanon International Trade Co., Ltd." (China, Guangdong) på Aliexpress. Det finns flera andra som säljer liknande lampa på Aliexpress (samma produkt beskrivning). De anger Brand name "Foxanon" och led chip model "Edison".

April 2015


Jämförelse mellan en lampa med stroboskopiskt ljus och en med konstant ljus.

En video med samma lampor, som spelas upp sakta (en tiondels fart).

April 2015


Lampor från en tillverkare i Kina. Bra spektrum, men tyvärr stroboskop ljus.

Maj 2015


En lampa från Kjell & Company.

Maj 2015


Lampor från en tillverkare i Kina.

Juni 2015


Lampor från MOON LED SOLUTIONS CO.,LTD, China.

Juni 2015


Mera dåliga lampor från Kina. De första tre köpta på eBay, okänd tillverkare. De är inte konstant ström (så som sägs), utan har högfrekvens flimmer.

Dessa lampor drar ström på speciellt sätt och kan ge störningar. Vi tittar in lite närmre på detta:

Juni 2015


Tre stroboskop lampor från Kitop (AliExpress). De lever inte upp till det specade CRI 90.

Juni 2015


Fuzhou HonPon Energy Group LLC
Ytterliggare några lampor från Kina med "constant current", nähä! De har högfrekvensflimmer och ger en hel del störningar ut på strömkabeln.

Lite närmare titt på strömmen. I min mätbox är det ett shuntmotstånd på 1,25ohm i serie med lampan. Över detta motstånd mäter jag med ett oscilloskop.

Juni 2015


Ett par lampor från Super-View Lighting, Shenzhen China.

Juni 2015


Ytterliggare en lampa som drar ström från bara ena halvperioden och ger störningar. Ljuset är inte konstant, utan flimrar med hög frekvens.

Juni 2015


Ytterliggare lampor som drar ström från bara ena halvperioden och ger störningar. Ljuset är inte konstant, utan flimrar med hög frekvens. Dessa kommer från Shandong Prosperous Star Optoelectronics Co., Ltd. i Kina. Filamenten är lite speciella. De har metall längs hela ena sidan.

Närmare titt på strömmen:

Juli 2015


Ännu en stroboskop lampa, från Shenzhen EPT International Trade CO.,Ltd.. Marknadsförs som "no stroboflash" och 8W - stämmer inte.

Juli 2015


En dimbar lampa som blinkar, från ShenZhen Netron Technology Co., LTD. Notera de kraftiga störningarna på strömmen, denna bör inte användas!

Ett par lampor från Hangzhou Lin'an Star Lighting Electric Co., Ltd. Högfrekvens flimmer och störningar på strömmen.

Ett par lite speciella lampor, från Dongguan Aosheng Lighting Equipments. Mer gult ljus än varmvita. Tyvärr blinkande ljus, så inte så stämningsfulla som man först kan tro.

Juli 2015


Ännu en dålig stroboskop lampa. Köpt från Ledingway lighting Co., LTD via AliExpress, de finns även på eBay. Anges som "no flashing", men det är felaktigt.

Juli 2015


Ytterliggare några dåliga lampor. Från Lai Hin Electric och CATeyes Lighting.

Juli 2015


Flera stroboskop lampor. De marknadsförs som "constant current", med det är fel. Köpta via AliExpress från Shenzhen S&N Technology och Shenzhen Asign Lighting Technology.

Juli 2015


Ett par lampor från Xiamen DENST Lighting Technology. Notera de höga färgkvaliteindex talen, högsta hittills för LED filament. Tyvärr med en dålig drivare, troligtvis 313A som vi sett tidigare. Använd inte dessa lampor. Enligt tillverkaren så klarar dessa lampor inte kraven för att CE märkas.

Augusti 2015


Några Philips lampor. Två billiga och en dyr.

Lite märklig ström, men inga höga frekvenser.

Augusti 2015


Ett par gamla Clas Ohlson lampor, en ny kronlampa och sedan fem ljusstarka E27 lampor.

Clas Ohlson 36-4241, gammal model.

Clas Ohlson 36-5374, gammal model.

Clas Ohlson 36-5793, blinkar!

Clas Ohlson 36-5808. Hög smal topp i färgspektrum, inte bra.

Clas Ohlson 36-5810. Hög smal topp i färgspektrum, inte bra.

Dessa två Clas Ohlson misstänker jag är special konstruerade för att uppnå högt CRI (Ra värde). Trots att denna lösning medför dåligt färgspektum - undvika dessa lampor!

Jula 421-386

Jula 421-392

IKEA LEDARE LED 1000lm 13W, LED1309G15

Augusti 2015


Jag har öppnat några lampor för att inspektera elektroniken. Här finns mätningar, bilder och schema skisser.

Augusti 2015


Ursäkta, men jag måste tala om att effektmätaren jag använt visar rätt mycket fel. Så de effektvärden (W, VA och effektfaktor) som återfinns i liten text uppe till höger i bilder ovan stämmer tyvärr inte. Nu mäter den bättre, men inte för alla typer av laster. Lampor med snäll ström och hög effektfaktor mäts med bra nogrannhet, men de lampor som drar märkliga strömmar och med högfrekvens innehåll misstänker jag får rätt stora fel i mätvärderna.

Augusti 2015


Jag har gjort ett stativ för spektrummätaren. Detta innebär att nu så kommer denna mätning att utföras på samma avstånd till lampan. Därför har jag valt att visa illuminance (lux) värdet. Avståndet till lampan är ca 25 cm och vinkeln 60 grader från centrumlinje.

Augusti 2015


Några lampor från SunFlux (Prolys ApS). Tillverkning i Kina, lager i Europa och design i Danmark.

SunFlux 14028, oj inte bra! Denna lampa verkar innehålla en drivare som liknar 313A (se längre upp). Ger högfrekvensflimmer och framförallt mycket störningar på strömmen. Denna uppfyller inte kraven för CE märkning. De har klarglas, jag anser att filament lampor bör ha matt glas. Detta för att jämna ut ljuset så att det blir jämt fördelat.

SunFlux 14029. Inte bra, se ovan.

SunFlux 27044, lite störningar på strömmen.

SunFlux 14021, lite störningar på strömmen och lite högfrekvensflimmer.

SunFlux 27029.

SunFlux 27025, lite störningar på strömmen. Notera att höljet är öppet från sockeln sett. Bör inte att användas hängandes i armatur utomhus.

SunFlux 11015

SunFlux 10117. Mäter mycket bra. Finns en skönhetsfläck på strömmen, den rasslar (8kHz) vid nollgenomgången.

Närmare titt på strömmen för 10117 lampan. När jag mäter strömmen så har jag kort avstånd mellan lampan och strömsensorn (<10cm). Jag provade nu även med en sladd på ca 1,5meter till lampan och då dök kontinuerliga störningar från lampan upp på mätningen.

Augusti 2015


Ett par lampor från Haining Mingshuai Lighting Technology (MSLT). De två första med linjära drivare. Vilket ger konstant ljus (som önskat) och inga störningar på strömmen. Trevligt, men tyvärr inte filament med bra färgkvalite i dessa prover. De har ändå bra färgåtergivning för att vara Ra80 lampor. Tillverkaren erbjuder även versioner med CRI>90.

Augusti 2015


Ett par lampor från Jiangsu YiGuang Electronics Technology (LOYI). Notera de höga färgkvalite värderna. Tyvärr med dåliga drivare - mycket dåliga.

Augusti 2015


Några lampor från Dongguan Aosheng Lighting Equipments. Bra ljus, men dåliga drivare. Störningar på strömmen. E27 lamporna ger oljud ifrån sig - inte alls bra.

Augusti 2015


Några gamla kronlampor från Clas Ohlson och Biltema.

Clas Ohlson 36-4640 3,5W

Clas Ohlson 36-5370

Clas Ohlson 36-4640 3W

Biltema 46-435

Biltema 44-188

Biltema 46-3100

Augusti 2015


Några lampor från Panda Grow Technology Limited. Hade stora förväntningar på dessa lampor (de har kompensation för effektfaktorn), men fick en ordentlig besvikelse. Inte ens konstant ljus. Fullt flimmer, d.v.s. stroboskopiskt ljus. Tvåwattarn är riktigt otäck, massvis med ström störningar. Dåligt färgspektrum. Skulle varit CRI 90, men är inte ens bra 80 ljus. Filamenten ger olika färg i olika riktningar. På ena sidan av lampan är det vitt ljus, medans på andra sidan är det gulaktigt ljus.


En närmare titt på strömmen:

September 2015


Jag har utfört några referensmätningar med min nya ljussensor. Detta för att verifiera hur snabb den är. Först schema och bild på kortet. Mätningarna är utförda med tidbasen som används vid den snabba mätningen av de två som jag brukar redovisa. Det framgår att sensorn är tillräckligt snabb för de mätningar som jag utför.

September 2015


Jag köpte några billiga LED lampor från Kina för att kolla vad som fås. De kostar från 8 sek till 20 sek styck, inklusive frakt. Som sagt billiga, men de var inte mycket att ha. Riktigt dåligt färgspektra, klarar inte EU krav. Flera har mycket dålig effektfaktor.

Shining Lighting House, E14 3W

Wall International LED Technology, E14 9W Diamond 1

Wall International LED Technology, E14 3W Milky 1

ShenZhen Topping Tec, E14 3W

ShenZhen Topping Tec, E27 3W

ShenZhen Topping Tec, E27 5W

Pocketman Technology, E14 6W

Sunshine Lighting Technology, E14 3W

Sunshine Lighting Technology, E14 5W

Som sagt alla mycket dåliga och bör inte användas.

September 2015


Jag har fått två nya lampor från YiGuang, med andra filament. Först en åter titt på den jag mätte för ett par veckor sedan.


En nackdel med denna lampa är att den har olika färg på ljuset i olika riktningar. Ett fenomen som den delar med andra filament lampor, men som var extra tydligt (mycket) på denna lampa. Ljuset är liksom vitt eller gult, så här:

Jag påtalade detta för fabriken och de förklarade att de gör tre olika varianter av filament typer; Ceramic halv rund, Ceramic full rund och Sapphire halv rund. Ceramic materialet är inte genomskinligt. Den hel runda har ett mer homogent ljus runt om, som är gulaktigt.

Sapphire varianten har mera vitt ljus. Även denna rätt så samma färgton runt om.

Kan även tillägga att ljuset runt om är lite randigt. Detta syns om man vrider lite på lampan. Det är som mörkare fält på väggen som belyses. Jag tror detta beror på att filamenten skymmer varandra, men kan även vara ett fenomen beroende på konstruktionen av själva filamenten.

De två nya har linjär drivelektronik (med kondensator). Detta ger ett konstant ljus, helt utan flimmer. Däremot om spänningen i vägguttaget sjunker så börjar de tillslut flimra. Detta syns i mätningar med angiven spänning.

Närbild på fullrund:

September 2015


En ny lampa från Lai Hin Electric. Denna innehåller en ny typ av drivare som skall ge konstant ljus. Vilket den näst intill gör, men ger också lite störningar på strömmen.

September 2015


Lampor från en Kina fabrik som verkar professionella, China YunSun LED Lighting. Tyvärr dåliga drivare, som de inte är medvetna om. Tvåwattarn har olika färgtemperatur runt om, vitt i en rikting. På sin hemsida skriver de om patent Filament LED Bulb with Non Infringement of Patents och om kvalite, ström, värme och livslängd About the Quality and Warranty of Filament LED Bulbs.

YSG-H15DWHNC

YSG-H15GWHYC

YSG-E19MWHYM

September 2015


En bildskärm och tre surfplattor.

Oktober 2015


Ett par gamla LED-lampor.

December 2015


Tyvärr blinkar endel surfplattor! Här en Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800)...

December 2015


Nu finns mina nya websidor med mätningar på många lampor som finns att köpa i butiker i Sverige: sle.se/led

December 2015


Ytterligare några lampor från Xiamen DENST Lighting Technology. Denna gång med Ra 80 filament, men med andra drivare.

December 2015


Ett par lampor köpta i utlandet.

December 2016


En lampa som hävdar Ra >90 på förpackningen, men icke...

Mars 2019