sle.se/led – Mätningar på LED-lampor
Information Översikt 230V E27 230V E14 Övriga Bilar Annat

Som ni sett så finns det många olika lysen på bilar nu för tiden. Många av de är irriterande/bländande. Några blinkar och det kan ställa till med problem. Många människor påverkas negativt av blinkande lampor (stroboskop ljus). För de som inte märkbart påverkas, så kan det ändå ställa till problem om det medför att något viktigt i trafiken inte noteras. De blinkande ljusen följer med blicken och kan göra så att något annat inte syns. Till detta kommer risken att bli extra trött och sämre koncentrations förmåga.


En del Mercedes förare blir extra trötta att köra långt i mörker. Vilket är förståeligt då det är flera stroboskop lampor inne i kupén. Förvånansvärt att det är så många konstruktionsfel i en modern premium bil. Beroende på hur ljust det är ute så ändrar en del lampor sin upplevda ljusstyrka, genom att ändra pulsbredden (pulskvot). En video inspelad i hög hastighet (960fps, slow motion 32): förarvy


En bil modell som orsakar mycket problem är Volvo V70II. Dessa lampor är det många som ser att de blinkar. Många påverkas direkt av dessa stroboskop ljus, får synproblem, huvudvärk och yrsel. För vissa personer kan det ibland ge så kraftig påverkan så det är direkt farligt att köra bil. Det kan bli så att en förare inte klarar av att titta/se trafiken, huvud och ögon blir så påverkade att de inte fungerar normalt. Så här mäter bakljusen på en Volvo V70 MY2010:


Copyright 2016-2023 Michael, Sweden